Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Milyen végzettség kell az étterem nyitáshoz?

Frissítés: Legfrissebb cikkünkben a büfé nyitással kapcsolatos végzettségi kötelezettséget is részletesen taglaljuk.

Sok ügyfelünk tette fel már nekünk a kérdést: az ő diplomája, végzettsége elég-e leendő étterme üzemeltetéséhez? Észrevettük, hogy sokan nem látnak tisztán ebben a kérdésben, ezért a cikkünkben összeszedtük, milyen szakképzettségi feltételeknek kell rendelkezésre állnia egy vendéglátó egység nyitásakor.

Nem minden étteremtulajdonos vendéglátós

A legtöbb étterem tulajdonosnak nincsen vendéglátóipari végzettsége, viszont a munkatársai szakképzettsége biztosítja számára a jogszabályi kereteknek megfelelő működést.

Fontos szempont, hogy nemcsak a vendéglátó termékek előállítása, hanem az értékesítése is szakképesítéshez kötött. Ami azonban könnyebbséget jelent, hogy nem kell mindenkinek ilyen papírral rendelkeznie, aki az üzletben dolgozik, elegendő, ha a teljes nyitvatartási idő alatt legalább egy munkatárs birtokában van ezeknek az ismereteknek.

Hacsak nem egy iskolai büfét üzemeltetsz, akkor foglalkoznod kell a szakképesítés kérdésével. Találkoztunk olyan helyzettel, amikor a tulajdonos nem kalkulált a szakképzett dolgozók alkalmazásával és a korábbi üzleti terve alapjaiban rendült meg.

Ki ellenőrizheti, hogy megfelel-e az üzleted a szakképesítési előírásoknak?

ZHU&CO, egy nagyon kedves ügyfelünk.

Mivel sok újonnan nyíló helyen felmerült ez a probléma, ezért a járási Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály képviselői az ellenőrzések során nem minden esetben, de gyakran elkérik a végzettséget igazoló bizonyítványok másolatát. Ezenkívül, ha a céged tevékenységi körébe olyat jelölsz meg, ami jogszabályban meghatározott végzettséghez kötött, akkor az önkormányzat (jegyzői hivatal) adategyeztetést kezdeményezhet, ahol be kell mutatni a bizonyítványokat.

Itt jegyeznénk meg halkan, hogy a vendéglátás valóban egy szakma, amely hozzáértést igényel és bár tudjuk, hogy nem a papír a minden, de jogos elvárás, hogy olyan munkatárs dolgozzon az üzletben, aki professzionálisan űzi a tevékenységét és felelősséget is tud vállalni a munkájáért.

Milyen végzettséggel rendelkezzen az alkalmazottam?

21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet összefoglalja, hogy mely képesítések felelnek meg egy vendéglátóegység működtetéséhez. Segítségképpen kigyűjtöttük ide a listát!

Tevékenység: Meleg és hideg ételek, italok készítése

Választható szakképesítések (a 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet szerinti Országos Képzési Jegyzék alapján):

  • Szakács
  • Vendéglátás-szervező, vendéglős
  • Cukrász

Korábbi jogszabályban előírt szakképesítés:

  • Szakács
  • Diétás szakács
  • Vendéglős
  • Cukrász
  • Étkezdés
  • Mixer

Tevékenység: Cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése

Választható szakképesítések (a 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet szerinti Országos Képzési Jegyzék alapján):

  • Cukrász
  • Édesipari termékgyártó
  • Pék
  • Mézeskalács-készítő

Korábbi jogszabályban előírt szakképesítés:

  • Cukrász
  • Édesipari termékgyártó
  • Cukorkagyártó
  • Csokoládétermék-gyártó
  • Kávé- és pótkávégyártó
  • Keksz- és ostyagyártó
  • Pék-cukrász
  • Mézeskalács-készítő

Tevékenység: Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása

Választható szakképesítések (a 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet szerinti Országos Képzési Jegyzék alapján):

  • Vendéglátás-szervező, vendéglős
  • Vendéglátó eladó
  • Pincér

Korábbi jogszabályban előírt szakképesítés:

  • Vendéglős
  • Vendéglátó-eladó
  • Pincér
  • Étkezdés
  • Gyorséttermi és ételeladó
  • Mixer

A fenti tevékenységek esetén a rendelet meghatározza: „az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy szakképesítéssel rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek”. Tehát a csapatodat ennek megfelelően kell összeállítanod, hogy vendéglátóegységed a jogszabályoknak megfelelően működhessen.

Ha egyéb üzletnyitással kapcsolatos kérdésed van, keress minket bátran!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem

Legfrissebb híreink

  • All Post
  • Allergén
  • Engedélyek
  • Érdekességek
  • Étteremnyitás
  • Hulladékgazdálkodás
  • Koncepció tervezés
  • Konyhatechnológia
  • Környezetvédelem
  • Pénzügyek
  • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!

© 2024 Minden jog fenntartva.