Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pl. Hamburgerek, pizzák, sütemények, alkoholos italok
Mire kéri az árajánlatot?
Adatvédelem
Edit Template

Étteremtulajdonosok négy jellemző vezetői attitűdje

e melyik típusba tartozol?

Érdemes felmérned a saját személyiségedet, mielőtt vállalkozásba kezdesz, különösen, ha gasztro vállalkozásba vágsz bele. A puszta tény, hogy szereted a gasztronómiát, vagy például tökéletesen tudsz steak-et sütni még önmagában nem elég. Az eltökéltség és a szakmai iránti szenvedély elengedhetetlen. Szintén fontos a megfelelő képzettség, és persze semmi sincs kemény munka nélkül. Mi az, ami még nélkülözhetetlen? Nevezhetjük jó vezetői attitűdnek, vagy hozzáállásnak.

Nem mindegy, hogy nálad a pohár félig tele van, vagy félig üres. Az sem, hogy hogyan kezeled a beosztottjaidat, beszállítóidat, egyenrangú félnek tekinted őket, vagy csak olyanoknak, akik helyetted húzzák az igát. Az sem közömbös, hogy hogyan tudsz bánni a hatóságokkal, vagy hogyan tudod kezelni a felmerülő problémákat.

Az alábbiakban négy olyan vezetői személyiséget mutatunk be, amelyek gyakori az étterem tulajdonosok között. Bármelyik típusba is tartozol, sikeres lehetsz, de érdemes figyelned a személyiségedből fakadó veszélyekre is.

A kreatív

Gondolom sokan legyintenek erre, hogy jó ötletei sokaknak vannak, attól ez még nem a siker kulcsa. A kreativitás azonban nem csak hétköznapi részletek újszerű megvalósításában nyilvánul meg egy sikeres étteremtulajdonos esetén, hanem abban is, ha valaki a saját ötlete mellett nyitott az egyéb, kívülről jövő elképzelések, újdonságok felé. Nyitottságának köszönhetően a kreatív ember gyorsabban és jobban reagál a változásokra, legyen az pozitív vagy negatív irányú, ami egy gasztro vállalkozásnál nélkülözhetetlen.

A kreatív személyiség veszélye: A változatosság nem minden esetben gyönyörködtet. Túltolni sem szabad ezt a jó adottságot, sok esetben nem érdemes pusztán a változtatás kedvéért felrúgni egy jól bevált koncepciót.

A független

A vállalkozások jelentős része mögött a független típusú étteremtulajdonosok állnak. Ők azok, akik mindig maguk járják az éttermnyitással járó rögös utakat, és sohasem választanának például egy jól kitaposott ösvényen elhelyezkedő franchise üzletet. Saját koncepció, függetlenség, magabiztosság, a saját tudásba vetett sziklaszilárd hit, önmegvalósításra törekvés jellemzi az étteremtulajdonosok ezen csoportját. És persze van, aki sikerre is viszi az elképzeléseit.

A független típus veszélye: Egy a terveihez makacsul ragaszkodó étteremtulajdonos ritkán fordul szakértő segítségéhez, gyakran nem ismeri el saját hibáit, vagy a vállalkozásának gyenge pontjait, ami később komoly gondokat okozhat az üzlet működésében.

A befolyásos

Pénzben nem kifejezhető értéket képviselnek a jó szakmai és egyéb kapcsolatok. A befolyásos attitűddel rendelkező vezetők lubickolnak az előnyös együttműködések, szívességek, partnerségek bonyolult hálózatában. Könnyedén irányítanak mindent és mindenkit, szívesen vállalják fel a vezetéssel járó felelősséget, jellemzően a kommunikáció széles eszköztárával igyekeznek meggyőzni szakmai partnerüket újabb ötleteikről.

A befolyásos típus veszélye: Fontos, hogy a befolyásos attitűddel rendelkező vezetők ne éljenek vissza a hatalmukkal, és ne legyenek zsarnokok. Arra is figyelni kell, hogy az ilyen vezető általában rengeteg irigyet és ellenséget gyűjt be, sokak szemében ügyeskedésnek látszik a jó kapcsolatrendszer és kommunikációs képesség.

Az együttműködő

Egy étterem üzemeltetése a kiváló csapatmunkáról szól, de némely étteremtulajdonos az átlagosnál is jobban kitűnik ezen a téren. Az együttműködő attitűddel rendelkező vezetők törekednek az erős alapokon nyugvó partnerségekre, beszállítói kapcsolatokra, és igyekeznek jó csapatot építeni. Remek kommunikátorok, mindenkihez van egy jó szavuk, igyekeznek harmóniát teremteni maguk körül, törekszenek arra, hogy az alkalmazottak szeressék őket.

Az együttműködő típus veszélye: Nagyon jó dolog a beosztottakkal való közvetlen kapcsolat, de vigyázni kell, hogy az alkalmazottak ne éljenek vissza a helyzetükkel. Némely együttműködő vezető azért ég ki az étterem működtetése során, mert nem látja be, hogy sajnos nem lehet mindig minden helyzetet tökéletes harmóniában kezelni, bizony néha bele kell menni a konfliktusokba is.

Legfrissebb híreink

  • All Post
  • Allergén
  • Engedélyek
  • Érdekességek
  • Étteremnyitás
  • Hulladékgazdálkodás
  • Koncepció tervezés
  • Konyhatechnológia
  • Környezetvédelem
  • Pénzügyek
  • Speciális jogszabályok, rendeletek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keress minket bátran, hogyha kérdésed van üzletnyitással vagy HACCP-vel kapcsolatban!

Étteremnyitás, gasztrotanácsadás

Kövess minket a legfrissebb hírekért!